Paratelier, palmela, portugal, Zé House, wooden formwork, concrete casting, ochre pigment, ochre concrete, recycled wood, reclaimed wood, sustainable architecture,

To match the color scheme of Palmela’s urban landscape, the architects mixed an ochre pigment to the concrete to create a dusky warm tone. The concrete facade also shows a textured finish created from the grain of the pine formwork used in the casting process. The wooden formwork was then cleaned and planed for reuse on the interior floors, walls, and furnishing; 93-percent of the wooden panels were recycled in the house construction.

Related: Portugal’s Strange and Wonderful Boulder Homes Were Built Hundreds of Years Ago!

Like its simple and restrained facade, the interior of the three-story house exudes a minimalist aesthetic. Strategically placed windows and skylight maximize natural daylight and ventilation. The private living quarters are housed on the second floor, while the top floor is reserved for social functions and opens up to an outdoor patio for entertaining.

+ Paratelier

Images via Paratelier, © Leonardo Finotti