passive solar, refresh design, Northern Rivers beach house, northern Rivers Beach House by refresh design, fibre-cement sheeting, corrugated metal, timber, natural ventilation, open plan layout, contemporary beach house,

The sculptural Northern Rivers Beach House reinterprets traditional building materials, including corrugated metal, fibre-cement sheeting, and timber. Vertical steel cladding wraps around much of the top-heavy building and is punctuated by the addition of wooden balustrades on the stairs and balcony. Horizontal timber battens painted a dark gray clad the supporting first-story plinth, which contains the garage, storage, and laundry room.

The second story extends over the plinth on both ends and is partly supported by cross-braced columns. A large north-facing deck is located on one end of the extension and is shaded by an overhanging roof. Large windows and sliding floor-to-ceiling glass doors frame views and carefully oriented to bring in natural light and cooling sea breezes for natural cross ventilation.

Related: Super Resilient Tsunami House Can Withstand Fierce 85 mph Winds in Washington State

The architects divided the house lengthwise into the private and communal areas; the two bedrooms and bathrooms are located on the west side, while the open-plan kitchen, dining, and living area and a separated study extends along the east side. The interior matches the contemporary facade and is finished with low-cost and sustainable materials that include metal surfaces complemented with plywood ceilings, bamboo flooring, and plantation timber.

+ Refresh Design

Via Dezeen

Images via Refresh Design, © Damien Bredberg