MacKay-Lyons Sweetapple Architects, Martin-Lancaster House, cedar-clad home, cedar home, passive solar, passive solar architecture, passive architecture,

Overlooking the rugged Atlantic coast, the Martin-Lancaster House’s spatial layout is designed like a “procession toward the sea.” The courtyard home is divided into four primary components: a gable garage/guest house, a gabled social pavilion nearest to the coast, a north-facing service bar, and an arrival court between the pavilion and bar. Large strips of glazing that wrap around the double-height living pavilion complement the locally sourced cedar shingle facade.

Related: Cantilevered Two Hull House Heated by the Earth Peers Over Coastal Nova Scotia

Powered by geothermal energy, the home is heated through an in-floor, hydronic radiation system. Like the facade, the interior features a restrained material palette that alludes to the landscape with its earthy tones and wood furnishings. The south-living pavilion features a beautiful totemic concrete hearth.

+ MacKay-Lyons Sweetapple Architects

Via ArchDaily