Patalab Architects, the Gables, london architecture, london garage conversion, residence design, urban design, thermal performance, remodelation, garage renovation, 1950 buidings london, architecture,

The site’s limited spatial area was the primary challenge for the architects, who managed to reorganize the original “patchwork arrangement” into a balanced composition. The new layout entirely opened up the volume potential as well as improved the buildings’ thermal performance through the creation of cavity walls. The new home design is complete with airy living areas, vaulted ceilings and optimal natural light, thanks to strategic window placement and skylights.

Related: i29 Transforms a Dark Garage Into Gorgeous Daylit Home in Amsterdam

On the exterior, a metallic bronze brick gives the new building a sleek, reflective “jeweled” facade, while the use of polished and rough concrete and brick throughout the interior maintains the industrial ambience of the home’s history. In addition, the design implements a number of asymmetrical gables in order to give each individual living space its own identity, separating the main home from the adjacent two apartment spaces. The pitched roofs add to the building’s old-world appearance and help it fit in nicely with the neighboring Victorian buildings.

Inside, the architects were able to create an impressive amount of open living space. As a result of reconfiguring the walls, they were able to drop the ground floor slabs lower and elevate the ceilings to the maximum height possible. The bright white-washed brick walls contrast with the other features found throughout the interior such the concrete finishes, a dramatic coffered ceiling, and oak paneling. At the heart of the main living space on the first floor is a unique seating area sunken into the concrete floor, and a wide staircase supported by a singular concrete pillar, further enhancing the home’s distinct personality.

+ Patalab Architects

Images via Patalab Architects