Gallery: Perkins+Will’s Kenya Women and Children’s Wellness Center Take...

 
Typical Kenyan construction techniques and materials will be utilized to keep the construction cost to a minimum. The building will become a part of the culture and will show respect and honor to Kenya's traditions.

This new wellness centre is a facility made up of multiple interconnected program elements, which provide a holisitic approach to well-being for the people of Nairobi. The main elements of the facility include a Gender Violence Recovery Center(GVRC), a women’s and children’s outpatient clinic, a 170-bed inpatient hospital, a learning center, a family Village (hostel) and a forensic laboratory. The idea is that these individual pieces will work together to create a whole new style of medicine for this area of Africa. Not only will patients be treated, but there are areas to address the families that travel to see their love ones receive help.

With Kenya having a temperate equatorial climate, the building was designed to respond to the unique daylighting and ventilation concerns that arise from heat and prolonged sunlight exposure. Therefore, the orientation of the buildings was one of the biggest design concerns. The Wellness Centre’s series of individual buildings were oriented east-west to minimize the building’s heat gain. Overhangs on the north and south facades shade the building from excessive sun exposure, while operable windows in these facades allowed for natural ventilation. The building also glissades down the rolling site opening the building to views to the north and buffering sound to the south.

The Kenya Women and Children’s Wellness Centre is a building that not only distinguishes itself through the incredible care it provides the community, but also for the social and environmental responsibility that the facility’s designers took when considering how this building will serve Nairobi. Families will have a safe place to stay on the campus, the institute will leverage the world-class facilities as educational tools, and the building will be more energy efficient due to smart planning. There is so much to say about this building, but two words can speak volumes from the public it will serve: thank you.

+ Perkins+Will

 

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home