PHOOEY Architects, green renovation, melbourne, australian architects, salvaged materials, upcycling, Victorian-era house, brick house, recycled materials, natural light

The existing house was re-planned, introducing a new entry foyer, large staircase and environments bathed in natural light. A central multi-level void dominates the new house and provides natural ventilation. It runs the height of the house and features a beautiful chandelier made from steps and balustrades salvaged from the demolition of the existing building.

Related: Curvaceous Brick House uses passive cooling and local materials in India

Leftover balustrades were used as screens for a kids’ loft bed and joinery in the kitchen. Windows sills and other elements of the facade incorporate tiles from the existing slate roof. A playfully designed rear garden has a nice “patchwork” quality and combines brick, pallets and other natural materials. This rear space functions as a child-friendly garden comprising several pockets of space. In order to make the new structure sustainable, the architects introduced photovoltaic cells, solar hot water and rainwater collection systems hidden from view.

+ PHOOEY Architects

Via Contemporist

Photos by Peter Bennetts Photographer