prefab, CLTHouse, atelierjones, CNC technology, CLT panels, cross-laminated timber, timber architecture, prefab housing, green architecture, family house, wooden facade, Seattle architecture

Located on a small triangular lot in Seattle, this house for a family of four aims to balance out the influences of the oversized alley and rear bank parking lot, and a neighborhood near Lake Washington. In order to manage the spatially dynamic nature of the immediate surroundings, the architects screened some of the views while leaving others exposed. A central service core channels utilities from basement to roof deck and is enveloped in glossy white and ice-blue finishes -plastic laminate, stainless steel and quartz. The core is surrounded by vertically lit spaces.

Related: World’s largest cross-laminated timber residential project will take root in Montreal

prefab, CLTHouse, atelierjones, CNC technology, CLT panels, cross-laminated timber, timber architecture, prefab housing, green architecture, family house, wooden facade, Seattle architecture

The CLT panels were prefabricated and routed using CNC technology and transported to the site, where the house was erected in only 12 days. Burnt shou-sugi-ban treated Douglas Fir covers the exterior walls. As a sustainable alternative to concrete and steel, CLT panels made from FSC-harvested regional timber promote mass timber as a viable building solution. Approximately 20 trees were used for the construction of the CLTHouse and then the owner’s family planted an additional 20 trees for carbon sequestration.

+ atelierjones

Via Archdaily

Photos by Lara Swimmer Photography