Pivot, Pivot architecture, COLORBOND, Erskineville, Sydney, timber shutters, cedar cladding, art studio, office, rotating timber shutters, charcoal brick, glazed black brick, black brick, casement windows, black aluminum

Constructed in just three-and-a-half months, the 785-square-foot art studio and office serves as a secondary dwelling to the main house. The architects draw attention to the building using superb detailing and the striking color contrast between the charcoal brick and bright cedar planks. The studio’s minimalist and simple materials palette however, ensures that the renovation doesn’t clash with the surrounding suburban buildings.

Related: Herault Arnod Transforms an Aging Brick Garage Into a Gleaming Modern Office

Pivot expanded the existing single-story structure by adding a second floor, and then topped the renovated studio’s slanted roof with a black COLORBOND steel sheet. The ribbon-like cedar cladding evokes a sense of fluidity and asymmetrically wraps around the studio. In addition to the rotating timber shutters, the architects playfully cut out a portion of the cedar cladding to reveal the charcoal brick facade and window underneath. Black aluminum casement windows filter in natural light to the upper floor.

+ PIVOT

Via ArchDaily

Images via PIVOT, © Justin Alexander