Lucy Wang

Polur's Mountain-Like Rock Climbing Hall is Designed to be Scaled Inside and Out

by , 01/29/14
filed under: Architecture, gallery



polur, New Wave Architecture, rock climbing, mount damavand, rock climbing hall, moment resisting frames, tubular trusses, base camp, mountaineering, fiber cement panels

Located at the popular starting point of Iran’s highest peak, Mount Damavand, the village of Polur is a popular first camp for mountaineers. In response to the region’s increased popularity in climbing, New Wave Architecture was commissioned to create an accessible climbing experience at the base camp. Clad in white fiber cement panels to mimic the snow-capped mountains, Polur’s rock climbing hall will also be designed with exterior climbing routes that will allow climbers to scale the mountain-like facade.

Natural daylight and views of the landscape peek in from the translucent, amber-colored atrium and small triangular windows clustered around the facade. A bouldering area, fitness gym, restaurant, and office spaces have also been included in the design. Steel moment-resisting frames are used for the main structural system and tubular trusses carry the floor loads to vertical elements.

+ New Wave Architecture

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home