Atelier Tekuto, skylights, polyhedral house, monoclinic, tokyo, exposed concrete, reinforced concrete, daylighting

According to the architects, polyhedral homes have become an effective design solution to Japan’s notoriously small and congested urban lots. The house consists of a main residence located at the front of the building as well as two compact studio rental apartments located near the rear. The angled roof plane also helps rainwater drain off the top of the reinforced concrete building.

Within the main residence, large geometric skylights add a dramatic play of light and shadow to the first floor living space and mezzanine bedroom level. A metal spiral staircase with cantilevered stairs connects the three floors, from the sleeping quarters to a spacious workshop room down below. Exposed concrete walls and a restrained materials palette help minimize construction costs and achieve a modern aesthetic.

+ Atelier Tekuto

Via Dezeen