Port Sunlight River Park, brownfields, reader submitted content, The land trust, Newlands, Bromborough dock, Gillespies, landscape architecture, reclaimed brownfield, community woodland, remediated brownfield, former landfill, landfill turned park, landfill, wirral,

Formerly known as Bromborough Dock, the site was used as a landfill for 15 years until it closed in 2006. Multi-million pound regeneration and remediation efforts, including the planting of over 12,000 trees, have finally restored the land back to the public. The new park showcases a wide variety of landscape types, from wetlands and woodlands to wildflower and grassland zones. Capped artificial hills created from the build up of landfill trash provide ideal vantage points that overlook the skyline.

Related: London’s Tallest Residential Tower Reenlivens a Former Brownfield

Members of the Wirral Autistic Society will manage the site, which is on a long-term lease to The Land Trust. Much of the funding for the park was sourced from Newlands, a £59 million brownfield regeneration program that reclaims and transforms brownfields across England’s Northwest into thriving community woodlands.

+ Port Sunlight River Park

+ Gillespies

+ The Land Trust

Images via Gillespies