passive solar, Christchurch, passive solar architecture, Ophir, Architects Creative, post earthquake architecture, Christchurch architecture,

The contemporary 356-square-meter Ophis home was created with a sculptural appearance built using natural materials, including textured concrete, cedar, and black zinc cladding. Precast concrete walls and exposed structural steel frames help anchor the building into the hillside. Large floor-to-ceiling windows face panoramic views of the Southern Alps and bring in natural light to the living spaces set back to avoid harsh sunlight.

passive solar, Christchurch, passive solar architecture, Ophir, Architects Creative, post earthquake architecture, Christchurch architecture,

Related: Remote eco-cabin is a gorgeous seaside getaway in New Zealand

The home comprises two floors: the ground floor houses the main living spaces and master bedroom, while the lower level was built to accommodate a growing family. The beautiful modern interior features a similarly restrained materials and color palette. Timber finishes lend warmth to the interior and bespoke fittings add character. “The resulting home offers a sense of security, substance and permanence, and affords moments of calm within spaces for reflection, embodying a way of living to better suit its occupants,” write the architects.

+ Architects’ Creative

Via ArchDaily

Images © Charlotte Clements