Gallery: Prefabricated Southend Pier Cultural Centre Sits At the End of...

 
The design also ensures very little need be done in terms of maintenance.

Southend Pier Cultural Centre opened in the summer of 2012 to provide gathering space for visitors to Southend-On-Sea. The project was designed by <a href="http://www.white.se/" target="_blank">White Arkitekter, who won a competition to create the multi-purpose space and they were aided by UK Sprunt to construct and install the building. Inspired by the wind and the waves of the surrounding environment, the centre’s volume is sculpted to give the best possible shelter and view. The centre is a meeting place for tourists and residents with restaurant, café, cultural centre with studios, exhibitions, film shows, live performances and events. Visitors can walk the length of the pier or ride the train, which runs at regular intervals.

The building was fabricated offsite in modular parts then shipped to the end of the pier where it was craned into place. As the centre is located in the middle of the water, it was built to handle the rugged maritime environment with durable and weather resistant materials like timber, Cor-Ten steel and glass. The design also ensures very little need be done in terms of maintenance. With its location far from shore, every effort was made to make the building as self sufficient as possible. The centre features energy efficient systems and makes use of wind energy and a sea water-sourced heating system.

+ White Arkitekter

+ Sprunt

+ Southend Pier

Via ArchDaily

Images ©Luke Hayes

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


1 Comment

  1. sushah September 25, 2012 at 1:30 pm

    well here we see the use of tapered steps yet again cutting across the main circulation route – consider people leaving the centre at night when the steps are slippery and have to negotiate the ramp crossing their path! Many will prefer to use the ramp – elderly people not keen to use steps without a hand rail, parents with buggies and wheelchair users. Love the overall idea but the detail on the approach is disapointing. Any thoughts on this?

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >