Pino Familia, Pinocchio, museum, Seoul, Moon Hoon, fairytale museum, green architecture, exhibition spaces, auditorium, inner courtyard

This unusual complex occupies a irregularly-shaped piece of land located on the outskirts of north eastern Seoul. The client, an avid collector of Pinocchio dolls and artifacts from around the world, and owner of a private kindergarden, commissioned Moon Hoon to design a museum and galleries where her Pinocchio collections and related collections and designs could be enjoyed and experienced by kids and adults alike. Three buildings house different programs, and are organized around a nice grassed inner courtyard dominated by a sky-train, a pond, and large Pinocchio statue.

Pino Familia, Pinocchio, museum, Seoul, Moon Hoon, fairytale museum, green architecture, exhibition spaces, auditorium, inner courtyard

Related: Enchanting fairytale museum will pay homage to Hans Christian Andersen

The first building is inspired by the whale scene in the story. The curvilinear layout of the building references the whale and the wave, leaving very narrow crawl space between large and small stepped seats to enhance a sense of adventure. The open, concave crater-like space becomes an extension of the interior when the weather permits. The second building is where large character dolls and accompanying tables and seats are exhibited. A curved, high ceiling auditorium functions as a venue for different shows and performances. The third building features a water fountain that provides active sound and movements to the still environment. The balcony in the second floor can be opened on both sides to provide views of the neighboring forest.

+ Moon Hoon

Via Archdaily