Villas Jonc, Geneva, attached houses, residential archiecture, Christian von Düring, passive house, passiv haus, green architecture, flexible spaces, internal courtyard, natural light, low maintenance, natural cooling

The individual dwellings have separate entrances, garages and private courtyards, while the terraces located on the opposite side create a common garden and the appearance of a single large living unit. This multifaceted approach, along with varying layouts and material combinations, creates the possibility to convert the structures into differently sized units and adapt the project to several town planning scenarios. The subtle change in appearance through the aging of the wooden facade is noticeable in the photos which combine those taken in 2009, when the building was first completed, and those capturing the furnished spaces, taken earlier this year.

Related: Houston Row Houses Are an Exercise in Daylighting & Simple, Sustainable Design

Villas Jonc, Geneva, attached houses, residential archiecture, Christian von Düring, passive house, passiv haus, green architecture, flexible spaces, internal courtyard, natural light, low maintenance, natural cooling

The architect insisted on the use of natural materials-rammed earth, terracotta masonry and wood-according to levels of gray energy and durability. Masonry walls on the ground floor, inspired by local rural construction techniques, support the lighter timber structure above and protect the wood from humidity. Each dwelling features rammed earth walls which run the height of the entire complex. In order to introduce additional natural light into the interiors and facilitate natural ventilation, the architect designed a central skylight which, together with a manually operable trap window, helps bring cool air out from the lower levels.

Villas Jonc, Geneva, attached houses, residential archiecture, Christian von Düring, passive house, passiv haus, green architecture, flexible spaces, internal courtyard, natural light, low maintenance, natural cooling

In line with traditional Swiss architecture, Villas Jonc capitalize on smart design and passive sustainable features, instead of relying on expensive and difficult-to-maintain active technologies.

+ Christian von Düring

Photos by Thomas Jantscher