alpine shed, rustic mansion, France, Chamonix-Mont-Blanc, Chevalier Architectes, natural light, wood, natural materials, sustainable renovation, wood siding

Achieving a finely tuned balance between a contemporary and rustic aesthetic, not to mention material sustainability, Chevalier Architectes used high quality openwork siding for the facade and roof. The latter had to be laid on top of a waterproof layer to protect against snow. Meanwhile, rusted steel boxes hold glazing to mix up any material monotony and further reinforce the weathered country home ambience.

Related: Ross Lovegrove’s solar-powered alpine capsule is a spaceage rustic retreat

The interior detailing is tasteful, with different kinds of wood used for flooring, framing, staircases and more. Carefully hewn timber strips also act as decorative trim in the bedrooms and around entrances and windows, creating a warm and relaxing environment. Living space is relegated downstairs, while the bedrooms upstairs each have their own adjoining bathrooms.

Thanks to many large and carefully oriented openings in the facade, natural light illuminates the interior at just the right angle at the right time of day, reducing the need for artificial lighting and excess energy use. Albeit clearly a large and luxurious space that is not attainable by everyone, this renovation is refined and replicable.

+ Chevalier Architectes

Via Design Milk

Photos by Alexandre Mermillod courtesy of v2com