Raumlabor, Raumlaborberlin, watering hole, fountain house, montreal, art installation, grass-covered architecture, grass-covered, mist, waterfall, water, public water, access to water, colonnade, La Biennale de Montreal: L'avenir Festival

Located at the heart of Montreal on the corner of Sainte Catherine and Clark, the grass-covered Fountain House reactivates a neglected open space in the inner city using a lively spot of color. Raumlaborberlin carved a circle colonnade into the structure’s twelve sides to provide access to the central fountain and to give the large structure a sense of lightness. A flight of stairs leads visitors up to the roof, which offers a 360-degree panoramic view of the city.

Related: Raumlabor’s ‘Officina Roma’ is a Villa Built Entirely From Trash by Kids

A submerged pool sits at the center of the structure and visitors are invited to drink, observe, hear or play with the water. A pump brings water to a small rooftop well, from which a thin and musical stream of water falls to the pool below. Nozzles embedded in the sides of the structure create clouds of mist. The Fountain House also celebrates life with its growing facade, which comprises a thin soil skin planted with grasses and fungi.

+ Raumlaborberlin

Via Dezeen

Images via Raumlaborberlin