MarchGut, wine cellar, green conversion, Austria, Franz Anton Mayer vineyard, wine, green conversion, green architecture, vineyard, staircase, terraced roof

The architects introduced terraced seating made from white-painted steel to the side of the roof that overlooks the vineyard. The steps, as a leitmotif of the conversion, continue inside the building via a black metal staircase that connects the roof to the tasting space, shop and cellar.

Related: Aging Spanish wine cellar transformed into a gorgeous contemporary stone home

MarchGut, wine cellar, green conversion, Austria, Franz Anton Mayer vineyard, wine, green conversion, green architecture, vineyard, staircase, terraced roof

“The idea was to create a outlook over the grapes that are actually out of sight from the street,” the designers said. “In our approach to the design of the wine tavern, we focused on the themes of wine tasting and lingering.”

MarchGut, wine cellar, green conversion, Austria, Franz Anton Mayer vineyard, wine, green conversion, green architecture, vineyard, staircase, terraced roof

Bottles of wine are displayed on a shelving unit fitted into one end of the space. The original tunnel-like cellar made from loess clay is used for storing wine bottles in a row of black translucent boxes.

MarchGut, wine cellar, green conversion, Austria, Franz Anton Mayer vineyard, wine, green conversion, green architecture, vineyard, staircase, terraced roof

Raw materials like steel, cement and cluster pine establish an aesthetic connection to the history of the building. Loess clay, typical of the region, is left in an unfinished state to accentuate the rustic qualities of the cellar.

+ MarchGut

Via Dezeen

Photos by Archipicture