A few simple steps can turn an average home into a modern marvel. Architecture firm Urbain Architectencollectief gave this 1960s bungalow in Belgium a contemporary renovation, transforming it into a daylit family house that maximizes the use of its garden. The team introduced an extension, repurposed the garage into a kids’ playroom, and vastly improved the home’s overall energy-efficiency.


Bunga LOW, Urbain Architectencollectief, renovated bungalow, Belgium, timber cladding, green renovation, green architecture, storage space, steel, insulation

The new plan blurs the line between interior spaces and the garden, accentuating the connection through the use of large windows and offering direct access to terraces. The existing rooms on the northern side of the house now function as the entrance hall, bathroom, storage rooms and a private office space. The living room was placed facing the south, benefiting from large windows and sliding doors also connected to the garden. Ensuring an abundance of natural light also helps to reduce energy use.

Related: Rescued 1927 Austin bungalow gets new life as a sweet new solar-powered home

Bunga LOW, Urbain Architectencollectief, renovated bungalow, Belgium, timber cladding, green renovation, green architecture, storage space, steel, insulation

Exposed wooden beams and timber cladding give warmth to the renovated bungalow, while a steel profile, resting on two steel columns, helps support the new flat roof. A new layer of insulation ensures superior energy efficiency.

+ Urbain Architectencollectief

Via Plataforma Arquitectura

Photos by Filip Dujardin