Goede Doelen Loterijen

Goede Doelen Loterijen’s 500 employees are currently scattered amongst fifteen different locations, but soon that will all change. The workers came together to assist in the design of their new building, which will take over a vacant structure in desperate need of a transformation. The renovation is expected to receive an “Outstanding” BREEAM rating, the highest available, for its commitment to sustainable functionality.

Goede Doelen Loterijen

Related: Benthem Crouwel Architects named designer of new Paris airport metro station

Inside the building workers will have access to ample office space, a TV studio, public restaurant, and auditorium, most of which will also be open for public meetings and events. The true charm, however, lies in the unique exterior. An extra floor was added to create a uniform roof spanning across the entire building, as well as extending over the lush courtyard. Columns shaped like the surrounding trees support the roof and a pattern of 6,800 polished aluminum “leaves” give off a glittery luster similar to a swaying forest canopy. A total of 2,400 solar panels power the building and a rooftop rainwater collection system will be used for irrigating the building’s gardens. These features combine to create a structure both green in function and in its reverence for the surrounding environment.

+ Benthem Crouwel Architects

Images via Benthem Crouwel Architects