Wahana Architects, DeeRoemah house, natural ventilation, cross ventilation, Jakarta, green renovation, reused materials, skylight, natural light, shade structure, green architecture

Located in a surprisingly quiet neighborhood in midtown Jakarta, the existing L-shaped building presented a great starting point for creating an airy courtyard residence. The architects designed a transparent living room, dining area and kitchen on the first floor which offer views of the outdoor garden and the existing trees. The second floor houses a semi-public office space accessible via an outdoor spiral staircase. Built with reused materials, a see-through wooden surface is installed diagonally to create shade and accentuate the form of the house.

Related: Curious Slanted House in Jakarta critiques establishment architecture

Wahana Architects, DeeRoemah house, natural ventilation, cross ventilation, Jakarta, green renovation, reused materials, skylight, natural light, shade structure, green architecture

In order to respond to the tropical weather conditions, the house features cross-ventilation and a large number of windows and doors that stay open throughout the day, while a vertical garden and wooden shade structure regulate thermal gain.

+ Wahana Architects

Via Plataforma Arquitectura

Photos by Fernando Gomulya