green design, eco design, sustainable design, glass curtains, Wasserfall Munting Architects, passive house, sustainable renovations, flexible living space, Windhoek Namibia

The residents of the home wanted a renovation that created flexible living spaces, since their children had grown and moved out. Wasserfall Munting took inspiration from the surrounding natural environment and views of the distant mountains outside, reinterpreting the home’s design as a pavilion. The living room wall was removed and replaced by massive folding glass curtains, which can open almost entirely to the outside. A patio extension further brings the outdoors into the living room, which overlooks a grouping of acacia trees and the Klein Windhoek valley.

Surfaces clad in exposed concrete, repurposed clay bricks and mica stone give the exterior a rugged feel. A rusted steel double skin provides shades and filters through natural light. Solar water heating and built-in sun shades help to keep energy consumption low, as does simple sustainable plywood lining the interior. The home is guarded with a salvaged prison gate and lined with reused cast concrete stones.

+ Wasserfall Munting Architects

Via Arch Daily

Images ©Studio One & Markus Weiss