Austin, bungalow renovation, Texas architecture, solar-powered bungalow, natural ventilation, swimming pool, Alterstudio Architecture, green renovation, solar panels, rainwater harvesting

The Hillside Residence is located in the Travis Heights neighborhood of Austin, Texas. The existing 1,000-square-foot building was paired with a new adjoining volume connected to it via a glass entry bridge. The house is split into two zones-one that contains living spaces, and the other, more private one for relaxation and sleeping. The main entrance is located in the middle, with the two zones defined in distinct materials.

Austin, bungalow renovation, Texas architecture, solar-powered bungalow, natural ventilation, swimming pool, Alterstudio Architecture, green renovation, solar panels, rainwater harvesting

Related: Vancouver Renovation Turns a 1950s Bungalow into a Modern, Efficient Home

The architects placed private rooms in the area that previously housed the public part of the house. They removed the front porch but left the main volume of the bungalow intact. A new corridor leads to a tall central space and the private area. The addition opens the public spaces to the backyard and enhances the feeling of openness. Cross ventilation, solar panels, rainwater harvesting and solar pool heating tubes provide the owners with a sustainable lifestyle.

+ Alterstudio Architecture

Via Archdaily

Photos by Casey Dunn