LEED Gold, adaptive architecture, responsive architecture, sustainable architecture, phyto-purification,  H Arquitectes, ICTA ICP, ICTA ICP by H Arquitectes, bioclimatic skin, bioclimatic facade

The bioclimatic skin, a system of automated polycarbonate shutters that regulate indoor temperatures, is largely responsible for the ICTA-ICP building’s LEED Gold certification. Heat, humidity, and carbon dioxide monitors feed information to the central computer system that’s programmed to open and close the outer skin to optimize interior conditions. Thus, the building maintains comfortable temperatures year round while minimizing reliance on non-renewable energies. Greenery is also planted throughout the building to help regulate humidity.

Related: Bioclimatic Preschool Built with Rammed Earth and Mud Bricks Keeps Cool in the Moroccan Heat

The ICTA-ICP building achieves its impressive 90% reduction in water consumption with highly efficient water fixtures, rainwater collection, and water reuse and filtration. Rainwater, gray water, and wastewater are filtered and reused in non-potable activities, such as flushing and irrigation. The solid portions leftover from wastewater treated with phyto-purification are used as compost. H Arquitectes further lowered the building’s environmental footprint by minimizing construction waste and by selecting long-lasting and eco-friendly construction materials.

LEED Gold, adaptive architecture, responsive architecture, sustainable architecture, phyto-purification,  H Arquitectes, ICTA ICP, ICTA ICP by H Arquitectes, bioclimatic skin, bioclimatic facade

The 9,400-square-meter concrete building consists of seven floors—two underground and five above ground—and is clad with shutters and large glazed openings. Timber-clad offices, laboratories, and common areas occupy much of the building and are organized around a large central atrium filled with natural light. A car park is located below ground and a vegetable garden is placed on the uppermost floor beneath skylights. The 8-million-euro project was inaugurated in October 2014.

+ H Arquitectes

Via Dezeen

Images via H Arquitectes