China, architecture, retirement home, seniors, Cultural Revolution, bamboo hut, Nanning, China, Chinese architecture, Chinese retirement home, retirement in China, Guangxi China

Located on the outskirts of Nanning, the center has escaped the dense urban environment of the Chinese city and is anchored in the natural world. In contrast to the tall, tightly packed buildings in Nanning’s centre, the retirement home is only a few stories high, with open space on all sides. This low construction allows residents easy access to the greenery and gardens which surround the property.

Related: PWD Architecture to break ground on nature-infused mixed use development in Dali, China

The retirement center unfolds from sloping ground so that the basement opens to ground level gardens at the back. Large communal areas on the lower floors provide sports facilities and meeting areas for the residents while upper floors are dedicated to living space. Wood grain vertical aluminum louvres are used as window coverings to create light and views that recall the atmosphere inside a traditional bamboo hut.

Atelier Alter

Via Architizer