RH+Architecture library, university library french guiana, french guiana architecture, timber architecture, timber lattice, Rectorat de Guyane, paris architects, natural ventilation, passive sustainability

The library is located in the center of the newly constructed Rectorat de Guyane campus in capital city Cayenne, and aims to reinvigorate the neighborhood and the city. It provides additional community spaces and the shaded intermediate space between the two layers of the building called “gallery”. The gallery widens on the eastern side and is transformed into a spacious entrance lobby.

Inside, the space is separated into public reading rooms, staff offices and storage areas. A temporary exhibition area is part of the main reading room, which has a staircase that leads to the study spaces on the mezzanine floor. The interior is dominated by suspended lighting pendants that create a playful and reader-friendly environment.

+ RH+Architecture

Via Dezeen