Lori Zimmer

Richard Meier's Light Filled OCT Shenzhen Clubhouse Opens in China

by , 09/04/12

green design, eco design, sustainable design, Richard Meier & Partners, OCT Shenzhen Clubhouse, Shenzhen China, louvered facade, sustainable building

The beautiful complex offers members a serene respite from the adjacent metropolis. Forming a natural courtyard, the clubhouse is landscaped with gardens, ample trees, and private garden walks throughout the greenery, which also provide relief from the heat. The beautiful gardens can even be seen inside from a glass encased lap pool that connects the interior with exterior.

Inside, each light filled room is met with large skylights and lined with glass curtain walls. The glazed walls block solar gain, as well as gently filter light through the aluminum louver pieces. Intersecting trapezoidal forms filter in daylight at optimal angles. The feeling of lightness throughout the complex is also enhanced by the open air atriums throughout. The trapezoidal forms are met with a half circle shape facing the water. This creates a natural plaza for members to sit and enjoy the view, as well as the breeze off of the water. A restaurant and gallery add some cultural flair for members, and a state of the art fitness center joins an indoor pool for ultimate health and relaxation.

+ Richard Meier & Partners

Via Dezeen 

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?