Ana Lisa

Richard Rogers' New Antwerp Law Courts Feature Unique Rainwater-Recycling Rooftops

by , 02/15/13

Richard Rogers, New Law Courts, spiky, icon, Antwerp, pre-cast concrete, natural light, slow ventilation, VK Studio, Air quality, Architecture, Water Issues, energy efficiency, Daylighting,

Located in the south of the Flemish city, on Bolivarplaats, The New Law Courts was erected by Richard Rogers in conjunction with Belgian architects VK Studio. It houses 8 distinct civil and criminal courts, 36 courtrooms, offices, chambers for judges and lawyers, a library and cafeteria. Its most striking feature, the pointed roof structure with soaring spires, rise above a series of paraboloid roofs that cover the courtrooms and recycle rainwater.

With an east-west orientation, the spires were placed for catching as much sunshine as possible. They are glazed on one side and reflective on the other. From afar, they provide the area with a unique aesthetic reminiscent of ships’ sails or marine waves, matching the angled stones that divide the road from the leafy square.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home