Rintala Eggertsson, MILU, Venice architecture Biennale, wood, site-specific habitable sculpture, Architecture, Art, Green Materials

MILU was built on-site and it took Rintala Eggertsson Architects and a handful of collaborators four days to finish it. It was erected from layered locally sourced timber on a site right next to the Nordic Pavilion. Created for the 2010 Architecture Biennale in Venice, MILU invited visitors to congregate, socialize, and rest within its slatted wooden interior.

Inside the structure, the layered planks served as seats and there is even space for a fire. During the night, the 13-foot-high structure was illuminated from within. The project’s Finnish name refers to an archaic wooden pile structure made to produce tar. MILU paid homage to the Biennale’s theme that year: “People meet in Architecture”.

+ Rintala Eggertsson

Photos by Rintala Eggertsson