Lucy Wang

Rugged Corten Steel Clads Minimalist 'House for a Photographer' in South Wales

by , 03/26/14



Hyde Architects, minimal home, quarry, quarry house, Modern House for a Photographer, south wales, Brecon National Park, corten steel, corten steel facade, elevated house, camera obscura, spatial tension, loggia, fire pit, in-situ concrete

Although the House for a Photographer sits at the basin of an isolated quarry, Hyde Architects gave the structure a feeling of lightness by raising the bulk of the building off the ground. A sense of spatial drama and tension was achieved by creating distance between the quarry’s rugged rock faces and the suspended modern house. The large glazed wall on the cantilevered end of the home is likened to a camera lens, “collecting light and focusing on distant views like a camera Obscura.”

Related: Minimalist Modern Cabin Frames Stunning Views in Former Stone Quarry

The minimal footprint of the first floor is constructed with white in-situ concrete while the main entrance is discreetly tucked into the underside of the house. Passive strategies, such as the combined heat recovery unit and energy efficient insulation panels, were used to boost energy performance and thermal efficiency. A bridge jutting out from a secluded loggia links the house to the quarry landscape and an outdoor fire pit.

+ Hyde Architects

Via My Modern Met

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >