Tin sheds are a part of Australia’s building vernacular – which is why a dilapidated shed in Sydney was revamped and renewed instead of being torn down. Designed by Raffaello Rosselli, Tinshed is a two-story studio, office and apartment at the back of a residential lot in the Redfern area. The original shed was clad in a mix-match of rusty corrugated metal panels. The new shed reuses all the metal, but remakes the interior with modern finishes, a sunny disposition and a bright interior.

Tinshed, Raffaello Rosselli, sydney, tin shed, recycled materials, studio apartment, studio,

The goal of the project was to re-purpose the existing tin shed at the rear of a residential lot. Rather than just tearing the shed down and getting rid of it, Raffaello Rosselli recycled the original materials while paying respect to the shed’s structure. The shed was carefully deconstructed, and the exterior metal cladding was retained while the new two-story studio office and apartment were constructed. On the ground floor is a studio/garage along with storage and a bathroom. The upstairs offers a studio apartment and office complete with a kitchenette and full bath.

To complete the project, the original cladding was reinstalled on the facade in a puzzling array of color. New box windows framed with coreten steel fill the space with light and provide a bit of sun shading with overhangs. Inside, the interior is raw and honest with a clean finish, white walls and plywood floors. Light bounces throughout the space.

+ Raffaello Rosselli

Via Dezeen

Images ©Mark Syke and Richard Carr