JINS Ageo, JINS Ageo renovation, JINS Ageo by Schemata Architects, Schemata Architects renovation, Ageo eyewear shop

The existing building comprises two L-shaped blocks, one housing the eyewear shop and then other used as a cafe, both of which frame a square courtyard. Due to the mostly opaque facade and building orientation however, the cafe and courtyard were hidden from street view and it was hard for passersby to discern the shop’s purpose.

JINS Ageo, JINS Ageo renovation, JINS Ageo by Schemata Architects, Schemata Architects renovation, Ageo eyewear shop

Related: MAD Architects transform house into a unique Japanese kindergarten with a 2-story slide

Schemata Architects’ renovation focused on removing the exterior walls and installing low-e glazed walls in their place to let in natural light and views of the eyewear products and interior. “The interior design was intended to emphasize the effect of exposing the skeleton of the building,” write the architects. “New interior walls are offset from the original wall lines, finished with brick tiles usually used for exterior finishes; shelves and display furniture are designed as independent elements detached from the building.” The architects collaborated with graphic design office KIGI on the arrangement of the products in store.

+ Schemata Architects

Images via Schemata Architects