Breiavatnet Lanterna by Schmidt Hammer Lassen Architects, sustainable architecture in Stavanger, Stavanger architecture, mixed use project in Stavanger,

Located near Stavanger Central Station and adjacent to the future “Tivoliparken” city park, the 18,170-square-meter tower occupies a highly visible site, and is thus designed to interweave with the urban fabric. The building is accessible on three sides and its main entrance, which faces the future green park, will invite passersby into publicly accessible space with a mixed-use program including a cafe, restaurant, canteen, lobby, flexible performance spaces, multifunctional exhibitions, and events space across two levels. The tower will also house a church, currently located on the site, on floors 3 to 5; however, the majority of the 26-story building will be used for office space. The top two floors will be open to the public and offer spectacular panoramic views as well as conference facilities, restaurants, bars, and public space.

Breiavatnet Lanterna by Schmidt Hammer Lassen Architects, sustainable architecture in Stavanger, Stavanger architecture, mixed use project in Stavanger,

Related: Undulating Green-Roofed Hotel Opens in Norway

The sleek modern building blends contemporary elements with “a clear Scandinavian architectural reference.” Vertical aluminum and glass panels clad the exterior and pour natural light into the over 1,000 workspaces. “The building design is optimized to the highest degree of user-friendliness and energy efficiency,” write the architects. “Green terraces at different heights and orientations bring a distinct recognizable character to this new high-rise in Stavanger, which will be one of the highest in Norway.”

+ Schmidt Hammer Lassen Architects

Images via Schmidt Hammer Lassen Architects