schmidt hammer lassen architects, schmidt hammer lassen, Oslo, Kristian Lars Ahlmark, mixed use, mixed use complex, BREEAM, BREEAM Excellent, courtyard, light-filled, Ruseløkkveien

Located on Ruseløkkveien Street in Oslo’s historic city center, the 630,000-square-foot complex uses landscape design and generous amounts of glazing to strengthen connections between the building and surrounding urban fabric. Floor-to-ceiling windows maximize daylight conditions and provide views out over the city skyline and fjord. Four landscaped pathways cut through the complex and convene at a central public courtyard planted with tall slender pine trees that reinforce the verticality of the buildings.

“We have designed a project that creates a synergy between the building’s daily users, the visitors to the many shops and restaurants, and the people who simply pass through the neighborhood,” says Kristian Lars Ahlmark, schmidt hammer lassen senior partner, to ArchDaily. “With our proposal, we are turning the building’s various functions and the site’s complex topography into the focal point of the project: stairs for sitting, sloping surfaces, openings between building levels, the cuttings, the urban landscape and the atrium courtyards will all help to create new connections between the building and urban life, and will add a whole new dynamic to the historic part of Oslo city.”

Related: Schmidt Hammer Lassen’s Island School is a Sustainable Learning Landscape in Hong Kong

The Ruseløkkveien mixed-use project comprises approximately 100,000 square feet of mixed retail and commercial space on the lower levels, while the upper levels are reserved for 430,500 square feet of office space. The project will begin construction in 2017 and is slated for completion in 2020.

+ schmidt hammer lassen architects

Via ArchDaily

Images via schmidt hammer lassen architects