Bridgette Meinhold

Schmidt Hammer Lassen's Island School is a Sustainable Learning Landscape in Hong Kong

by , 01/23/14

island school, hong kong, china, schmidt hammer lassen, schmidt hammer lassen architects, eco school, green school, living landscape, living wall, vertical gardens, green design, green building, green architecture, sustainable building, sustainable design, sustainable architecture, eco design

Schmidt Hammer Lassen just unveiled preliminary drawings for Hong Kong’s new Island School. Working in cooperation with Thomas Chow Architects, Schmidt Hammer Lassen designed a plant- and daylight-filled school that creates optimum conditions for learning. The sustainable living landscape will also have a strong connection with the outdoors, the city and the surrounding community.

Island School, Schmidt Hammer Lassen, hong kong, eco school, thomas chow architects, daylighting, green school

Schmidt Hammer Lassen Architects and Thomas Chow Architects recently won a design competition with their sustainable living landscape for the new Island School. The project will replace the existing school, which was built in 1967, providing the institution with improved facilities and an evolving and growing program. Schmidt Hammer Lassen came up with a light-filled plan of stacked and cantilevered floors. The building shades itself on one side and opens up to daylight on the other. Flexible classrooms can change and adapt according to teachers’ needs, and the school will also be open for use by the community when class is not in session.

Inside, an atrium runs the length of the school, connecting the rooms to the outdoors and the city. “The atrium is the heart of the school,” states Bjarne Hammer, founding partner at Schmidt Hammer Lassen architects. “With its balconies, hanging greenery and gardens, it functions as an informal social gathering space where the students can meet and interact. The greenery creates a relaxing atmosphere and contributes positively to the learning environment.” The atrium helps to cool the building while providing fresh air and daylight.

+ Schmidt Hammer Lassen

+ Thomas Chow Architects

Images ©Schmidt Hammer Lassen

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >