- Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building - http://inhabitat.com -

Schmidt Hammer Lassen’s Ny Anstalt Prison Heals With a Connection to Light & Nature

Posted By Bridgette Meinhold On May 21, 2013 @ 9:00 am In Architecture,carousel showcase,News,Sustainable Building | No Comments

Ny Anstalt Correctional Facility, Schmidt Hammer Lassen, prison, eco prison, greenland, daylighting, correctional facility [5]

Schmidt Hammer Lassen’s winning design for the prison in Nuuk, the capital of Greenland is an 8,000 sq m facility that plays on the contrast of roughness and the beauty of nature. While designing the project, the team focusses on the values of openness, light, views, security and flexibility. “We have designed a project which incorporates the contrast between the rough and the beautiful. Our project matches the unique and beautiful surroundings and supports the focus of the Danish Prison and Probation Service on the balance between punishment and rehabilitation,” explained Morten Schmidt [6], Founding Partner at Schmidt Hammer Lassen Architects. “The whole idea behind the project is to add qualities to the complex that will enhance rehabilitation and diminish physical and psychological violence.”

The healthy prison [7] consists of five residential units with rooms for 76 inmates as well as work and leisure facilities, spaces for visitors, administration offices and various security and technical installations. The facility will be built from concrete, glass and corteen steel, which are seen as “raw” ingredients in a raw landscape. Each inmate has access to the outdoors and views from within all the rooms. The thought process behind this is that access to nature – watching the clouds, birds, daylight [8], weather and so on, can aid in rehabilitation.

+ Schmidt Hammer Lassen Architects [9]

Images ©Schmidt Hammer Lassen


Article printed from Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building: http://inhabitat.com

URL to article: http://inhabitat.com/schmidt-hammer-lassens-ny-anstalt-prison-heals-with-a-connection-to-light-nature/

URLs in this post:

[1]

: http://inhabitat.com/schmidt-hammer-lassens-ny-anstalt-prison-heals-with-a-connection-to-light-nature/ny-anstalt-correctional-facility-schmidt-hammer-lassen-1/?extend=1

[2]  : http://inhabitat.com/schmidt-hammer-lassens-ny-anstalt-prison-heals-with-a-connection-to-light-nature/ny-anstalt-correctional-facility-schmidt-hammer-lassen-2/?extend=1

[3] Schmidt Hammer Lassen: http://inhabitat.com/tag/schmidt-hammer-lassen

[4] Ny Anstalt Correctional Facility: http://shl.dk/eng/#/home/about-architecture/new-correctional-facility-in-nuuk

[5] Image: http://inhabitat.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2013/05/Ny-Anstalt-Correctional-Facility-Schmidt-Hammer-Lassen-4.jpg

[6] explained Morten Schmidt: http://shl.dk/eng/#/home/about-us/organisation/partnere/

[7] healthy prison: http://inhabitat.com/new-danish-prison-ward-will-feature-animal-husbandry/

[8] daylight: http://inhabitat.com/tag/daylighting

[9] + Schmidt Hammer Lassen Architects: http://shl.dk/eng

Copyright © 2011 Inhabitat Local - New York. All rights reserved.