Globe Theater, Container Globe, William Shakespeare, Perkins Eastman, Michael Ludvik , Arup, shipping containers, mobile theater, prefab structure, Detroit, metal mesh, performance spaces, green architecture

The structure is true to the original Globe Theater design, but instead of wood, it is enveloped in industrial mesh that filters daylight and allows the building to come alive at night. Project leader, architect Nicholas Leahy of Perkins Eastman, and structural engineer Michael Ludvik already collaborated on the London Globe project in the 1980s, before teaming up again to revamp Shakespeare’s famous Globe Theater. The New York branch of Arup worked on the environmental performance studies for the theater.

Globe Theater, Container Globe, William Shakespeare, Perkins Eastman, Michael Ludvik , Arup, shipping containers, mobile theater, prefab structure, Detroit, metal mesh, performance spaces, green architecture

Related: Gorgeous LEED Gold-designed Chicago theater recycles 98% of the former building materials

While steel sheets are not the common material used for building performance spaces, the designers discovered that the corrugation of the shipping containers has a great effect on the acoustic performance of the material. The containers were modified, cut and stacked on top of each other.

Globe Theater, Container Globe, William Shakespeare, Perkins Eastman, Michael Ludvik , Arup, shipping containers, mobile theater, prefab structure, Detroit, metal mesh, performance spaces, green architecture

Related: MARC FORNES/THEVERYMANY’s ultralight informal amphitheater in France looks like an opening chrysalis

Among the main influences for the design were Sex Pistols and King Lear, as Vail mentioned in a TEDx Talk. This combination of classical theater and pop culture is reflected in the design, which is expected to be built in Detroit. It will act as a venue for a variety of performances. It is intended to become mobile and travel across the country.

+ Perkins Eastman

+ mludvik consulting engineers

+ Arup

Via Archdaily