Spark Architect’s Tent House is a seasonal shapeshifter. Situated close to Australia’s famed Sunshine Coast, the house’s location in a rainforest clearing called for a unique design that blurs the line between indoor and outdoor spaces.



tent house, Spark Architects, Australia, indoor/outdoor living

Limited by the natural size of the clearing and surrounded by a forest wall, the tent home was carefully planned to make maximum use of all available space. A large, open area houses a kitchen, a dining area complete with an accommodating table, and a living “room”, all with a welcoming flow that makes the home ideal for entertaining and for family living.

tent house, tent canopy, Spark architecture, open living

A continuous corridor links the common spaces to hang-out nooks and multiple bedrooms, including two situated at either end of the house that feature picturesque views of the surrounding greenery.

cross ventilation, tent roof, tent house, Spark Architecture

Although the area generally welcomes warm temperatures year round, the house was crafted for easy transitioning according to weather. The homeowners can manually slide open walls to welcome the fresh air as they wish; the roof also retracts to reveal the translucent tent canopy and expansive sky above.

tent house, indoor/outdoor living, Australian architecture, design

The tent buffers the home from sun exposure while still allowing for plenty of light to filter through. The space between the tent and the box-like structure’s insulated roof encourages natural air flow.

open living, architecture, indoor/outdoor architecture, tent house

In addition to offering shade, the pitched tent canopy extends the home’s boundaries for play and relaxation. With the walls/doors open, the entire house becomes an open-air sanctuary, a perfect exploration ground for children and adults.

tent house, Spark Architects, architecture, home design

Nature surrounds the Tent House in the form of trees, a river, and a garden area, but it is also reflected within the sleek space: a warm wood floor inset brightens up the concrete floor, and underneath the bar area, wood panels peek out to contrast with the industrial metal counter.

tent house, tent canopy, Spark architecture, open living

The ultimate result is a shelter that looks like our childhood camping dreams grew up and made room for family and friends to join in on the indoor/outdoor fun.

Via Uncrate


All images © Christopher Jones