shigeru ban, Villa at Sengokubara, modern residence, hakone residence, residential villa, japanese countryside, teardrop courtyard, exposed timber, sloping roof, interior courtyard, radial residence

Shigeru Ban highlights the Villa at Sengokubara’s geometric forms by encircling the green courtyard with a dark sloping roof constructed from a single piece of material. The roof’s uninterrupted curve ascends from the first level to the mezzanine, the highest section of the villa. The roof also angles inward to create a shaded canopy that sweeps across the courtyard’s rounded edge.

The Villa at Sengokubara’s sequence of open-plan rooms radiates out from the courtyard’s central tree, providing unobstructed views into the sunny courtyard as well as views out to the surrounding landscape. Eight sliding doors sit between the main dining area and the interior courtyard, giving residents the option of creating one large unified area or separating the indoor and outdoor zones into two living spaces.

Exposed timber columns and roof joists create rhythm and warmth that unify the rooms. The varied ceiling heights and partitions created by spaced-out wooden slats create a sense of movement and spaciousness throughout the villa. To the east, an open terrace connects the inner courtyard with a large garden space.

+ Shigeru Ban

Via Dezeen