Sinato, Japan, japanese apartments, apartment renovation, open plan, open plan layout, south facing, l-shaped partition, glass panels, wooden partition, concrete, white painted walls, natural light, cross ventilation

Sinato fit eleven different spaces within the 689-square-foot apartment, which features a limited materials palette comprising warm-toned wood, gray concrete, and white-painted walls. The spaces are oriented towards the south wall, where large glazed doors open out to a balcony and stream natural light into the space. Glass panels were installed at the top of the wooden partitions to allow light to flow through and to maintain uninterrupted views of the ceiling, a strategy that makes the apartment feel more spacious.

Related: Sinato adds space for three and a mezzanine reading room to Fujigaoka T apartment

The two door-less bedrooms are located on the east side of the apartment and separated by an existing load-bearing concrete wall. The L-shaped wooden partition, which includes extra storage drawers and shelving, separates the bedrooms from the main communal spaces, like the dining room and kitchen. In contrast to the wood flooring on which the main spaces are located, Sinato lined the transitional areas of the apartment with gray tiles.

+ Sinato

Via ArchDaily

Images via Sinato, © Toshiyuki Yano