Bridgette Meinhold

Sipopo Congress Center's Lace Envelope Shields it from the Hot Equatorial Guinea Sun

by , 11/07/11

Sipopo Congress, TabanLioglu Architects, equatorial guinea, shade screen, daylighting, sun screen

The two-story building sits on the edge of the sea and forest, and its design was directly inspired by the native trees and the hue of the ocean. A brilliant blue glass facade is tempered with a lace-like shade screen, which was also colored to match the trunks of the trees. The bronze mesh panels have been strategically placed in order to minimize solar heat gain by the filtering the sun’s rays. In this way the building’s cooling needs are reduced and energy efficiency is ensured.

The volume is accessed through a transparent pedestrian bridge from the old building into the new center. Visitors and employees first enter a double height atrium and lobby that is dappled with sunlight and occupies one whole side of the building. Offices, meeting rooms, a VIP lounge and restaurant flank the sides. A large circular conference hall is bound by an opaque wall covered with materials to address acoustic issues. Timber, natural stone and glass, all locally sourced, were chosen in order to reduce ambient sounds and improve the acoustics in the hall. Interior decor was inspired by local motifs, regional landscape forms, vegetation and the area’s heritage.

+ Tabanlıoğlu Architects

Via Designboom

Image ©Emre Dörter

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >