Re-slope House, , Tomohiro Hata Architects, pitched roof, metal roof, plywood interior, green architecture, skylights, clerestory windows, natural light

Located in a residential area in Kobe, the house occupies a sloped plot and protrudes from its lowest part with its metal roof. The architect wanted to restore the natural topography and named the residence “Re-slope House” to reference this attitude. Mimicking the way animals establish a home in a slope, the architects decided to find a way to nestle the spaces in a natural way.

Related: Fujiwarramuro Architects Squeeze Skinny Light-filled Nada House into Tiny Lot in Japan

Re-slope House, , Tomohiro Hata Architects, pitched roof, metal roof, plywood interior, green architecture, skylights, clerestory windows, natural light

“While taking the existing foundation, we designed the configuration of living space like a stage of stairs to restore the original slope,” said the architects, “and floated the roof on top, like tracing the ridge line of the original slope. Thus, the slope which had been severed is restored again.”

Re-slope House, , Tomohiro Hata Architects, pitched roof, metal roof, plywood interior, green architecture, skylights, clerestory windows, natural light

Although the residence looks like a windowless, metal-clad box from the street, the space capitalizes on several skylights and windows carved into the sloping roof on the rear side. Inside, plywood platforms are connected by boxy stairs and features several distinct spaces with the living area set at the lowest part of the site. This space is connected to the garden, while the bedroom and bathroom occupy a split-level above. The street-facing terrace is accessible via another flight of steps and features a clerestory window.

+ Tomohiro Hata Architects & Associates

Via Dezeen