Gallery: Compact Oak Tube Captures Natural Light for a 5th Floor Apartm...

 
Peter Kostelov is a master at giving old Russian homes new life. He recently renovated this 5th story apartment in Moscow, which is set deep into the back of a tall building and used to receive virtually no natural lighting, making it a pretty depressing place to live. Kostelov inserted an oak tube to capture light that streams through the windows and replaced dead walls with glass.

As with his former renovation projects, including the Patchwork House that we love, Kostelov demonstrates his total mastery of timber. It appears that a new, independent oak tube has been inserted into the Moscow apartment, but really the designer deployed loose, airy joinings to create this illusion. Most importantly, however, this intervention permits light to penetrate the apartment from both sides.

The sustainably-sourced oak planks are finished off with composite stone, which buttresses the smooth, elegant aspect of this minimalist design. Despite using a fairly homogenous material, Kostelov has managed to create a great deal of fluidity and texture in this contemporary but sustainable urban renovation project. If you like this, check out a timber treehouse that adds nearly 200 square meters to another Moscow flat.

+ Peter Kostelov

images © Zinon Razutdinov

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >