Venice Biennale, Slovenian pavilion, wooden pavilion, Venice, wooden structure, temporary pavilion, library space, bookshelves, timber, green architecture

The project responds to the Biennale’s theme “Reporting from the Front” by functioning like an abstract home doubling as a curated library that allows visitors to explore the concept of dwelling. It is also a nod to the seminal 1956 Patio & Pavilion project by Alison and Peter Smithson. Curators Aljoša Dekleva and Tina Gregorič of Dekleva Gregorič Architects conceived an inhabitable wooden structure made of a latticed system of bookshelves that marries public and private space. It creates a temporary domestic environment based on user experience.

Related: Australian Pavilion will become a pool for 2016 Venice Architecture Biennale

Venice Biennale, Slovenian pavilion, wooden pavilion, Venice, wooden structure, temporary pavilion, library space, bookshelves, timber, green architecture

The use of wood reflects the historical connection between Venice and Slovenia. Slovenia also has a very developed timber industry, which explains the architects’ desire to explore its potential use in creating domestic spaces. They used low-tech and high-tech construction techniques in building the structure. The main cavity acts as both a living space and library.

+ Dekleva Gregorič Architects