Gallery: Slovenia Metal Recycling Plant Proves Industrial Sites Need No...

 
A pile of crushed metal waiting for recycling.

When designing the facility, Deklava Gregoric decided to utilize long-lasting recyclablematerials like concrete and metal. Concrete is used to form the perimeter wall around the sorting plateau as well as the service building. Careful placing of the sorting plateau minimized earthwork as well as the concrete necessary to build the perimeter wall.

The control office is built out of steel and covered in a metal screen. Elevated above the sorting area, the control office is perched to monitor and supervise the weighing of the incoming waste and out-coming metals. Both the metal control office and the concrete service building are exactly the same volume, but starkly contrast each other in terms of material. This ‘poetic’ contrast speaks about the context of material separation process of the metal recycling plant. Then, if the facility was no longer needed, it could easily be dismantled and recycled itself.

+ Dekleva Gregoric Arhitekti

Via Dezeen

Images ©Miran Kambič and Matevz Paternoster

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home