Gallery: Snøhetta Wins Competition to Design €50 Million Lascaux IV Cav...

 
The idea is to recreate the feeling of discovering the caves for the first time

Tucked into the side of a hill to retain harmony with the existing topography, the Lascaux IV Cave Painting Center will provide visitors with a rich multi sensory experience that is designed to replicate not the sensation of being one of the original artists, but rather the awe that must have filled the three boys who discovered the subterranean complex in the 1940s. At the same time, it is a conservation project, and the interior design will ensure that no harm comes to the rich cultural heritage within.

The façade ranges from transparent to translucent to opaque, creating an intense connection between the interior and exterior, which spans a series of public spaces, a reception area, exhibition areas that sink deep into the hillside to darkness, and an information area that is punctuated by ethereal shafts of daylighting that pour through cracks in the roof. Visitors will be presented with a torch and explorer’s cape that will encourage them to leave behind their busy lives and become immersed into a dynamic, multimedia journey through time.

+ Casson Mann

+ Snøhetta

Via Arch Daily

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?