Snøhetta, deloitte, office complex, barcode project, Bjørvika, redevelopment plan, prefabricated facade, office building, green roof terraces, glass atrium

Wrapped in a distinctive, fragmented snow-white facade, the sculptural Deloitte building was commissioned as one of the main Barcode redevelopment buildings in 2007. Titled the Barcode Project, the development’s master plan included a set of architectural guidelines such as height restrictions and requirements for a tall, narrow building profile that promoted transparency and light penetration.

Within the approximately 215,000 square-foot Deloitte office building, the architects stacked ten floors of office space on top of two levels of retail and restaurants. The building’s uppermost three floors consist of canteen and conference rooms with adjacent green roof terraces. To comply with height limitations, Snøhetta split the building volume in two and positioned the lower volume closer to street level. The designers also carved out a vertical glass slit in the facade to create a glass atrium that overlooks the bay.

+ Snøhetta