MAX IV laboratory landscape design by Snøhetta, wave land art, stormwater management in land art, Science City near Lund, MAX IV laboratory by Fojab

Undulating grassy swells reminiscent of ocean waves dominate the MAX IV Laboratory landscape and are placed in an arc formation radiating out of the circular, Fojab-designed synchrotron facility. Inspired by the rural landscape and perhaps radiation waves, the sinuous landscape is more than just eye candy. The landscape architects used computer models to design a wave landscape that mitigated ground vibrations, optimized cut and fill strategies, and used the valleys of the mounds to manage stormwater onsite, with help from a dry and wet pond. Maintenance is minimized thanks to the use of local native meadow grasses, which can be trimmed with grazing sheep.

MAX IV laboratory landscape design by Snøhetta, wave land art, stormwater management in land art, Science City near Lund, MAX IV laboratory by Fojab

“The step from advanced geometry to fabrication is still one of the largest challenges we face in design today,” write the landscape architects. “In MAX IV, the process was like having a giant 3D printer producing the project on a 1:1 scale. The high-tech research facility together with the low- tech meadowland creates the iconic image of the waves that protects the research facility from the vibrations. The digital model gets a final analog interpretation through the hand of the machine operator and native meadow grasses maintained by sheep to tell a fun and functional story of this research laboratory.”

MAX IV laboratory landscape design by Snøhetta, wave land art, stormwater management in land art, Science City near Lund, MAX IV laboratory by Fojab

Related: Christo’s spectacular art installation lets visitors “walk on water”

MAX IV is a national laboratory that officially opened on June 21, 2016. The lab is the first phase of a development project that aims to turn the rural lands northeast of Lund into a “Science City”.

+ Snøhetta

Images by Mikal Schlosser