solar shading, solar power, solar hot water heating, rainwater harvesting, day lighting, high insulation, natural ventilation, thermal mass, energy efficiency, green wall, Kathleen Kilgour Centre, Kathleen Kilgour Centre by Wingate + Farquhar Architects, Wingate + Farquhar Architects, New Zealand, hospital design

Completed late last year, the three-story-tall and spacious Kathleen Kilgour Centre is estimated to provide local cancer-treatment options for approximately 600 patients. The 3,000-square-meter building is topped with a distinctive sawtooth roofline that optimizes the efficiency of the 450-square-meter rooftop solar array and maximizes natural light and ventilation. The hospital is mostly clad in off-white steel with a raised-seam profile, while the protruding green solar shades add a bright pop of color.

Related: Colorful tree-inspired children’s hospital provides a green and supportive environment for young patients in Brisbane

The architects created the hospital’s warm and welcoming environment by designing an easy-to-navigate layout filled with natural light, natural materials, tall ceilings, and large green wall. The large glazed openings frame views of the landscape, including those of the distant Kaimai Mountains. The solar-powered Kathleen Kilgour Centre also uses energy-efficient lighting, high thermal mass, solar hot water heating, and rainwater harvesting.

+ Wingate + Farquhar Architects

Via ArchDaily

Images via Wingate + Farquhar Architects