Gallery: London Approves a Solar Powered Student Tower

 

By 2011 the city of Wembley will have a spiraling new student housing tower powered by solar panels. Located close to Wembley Stadium, this multi-tiered tower designed by London-based CZWG will contain 435 student rooms. The solar-powered tower is part of a planned redevelopment that will help regenerate and enhance the local urban landscape.

The original plan for the student housing tower was reportedly turned down by the local planning inspectors until adequate changes were made to the design. Now the new design has been accepted and is well received. One of the local inspectors said, “The proposed building is of an outstanding architectural and urban design quality.” The 20-storey tower is comprised of three separate wings surrounding a central tower. Each wing is a different height in order to blend in smoothly to neighboring buildings.

The two south-facing facades will be partially clad in photovoltaic panels that will meet some of the on-site power demand, although we don’t know how much it will be yet. Windows are set in a diagonal pattern and are recessed to increase their visual scale and depth. The student housing tower will also feature a large front lobby and entrance, a launderette, management offices and lots of bike parking. Two landscape areas will provide students and local residents a place to gather and sit outdoors.

+ CZWG

Via World Architecture News

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


3 Comments

  1. Lefty June 1, 2011 at 9:59 am

    Wow, your post makes mine look fbeele. More power to you!

  2. Paul J Allen September 21, 2009 at 10:15 am

    As a resident of one of the flats in the quiet little estate situated to the right of the “SOLAR POWERED STUDENT MONSTROCITY” I would like to thank all the powers that have passed this scheme for the ruination of so many peoples lives. We are a small comunity going about our daily lives in relative harmony. The contruction of this eyesore will soon put paid to that. The noise from constuction! The imposition of the students, right on our door step, adding to the existing nuisance caused by the college of North West London buildings at the top end of North End Road. The removal of our natural daylight! KEPT IN THE DARK…. I GUESS WE JUST HAVE TO GET USED TO IT!!!

  3. crackgerbal April 11, 2009 at 5:02 pm

    This is really beautiful! would love to see the project completed.

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >